Mollydokker Release party.

Skrevet af Rungthiwa Chummongkhon.

Vinsmagning. 01.november hos Restaurant Koch med Atomwine.dk 12 vine og 7 retters mad.
Navigere mellem billederne ved brug af piltasterne.

Mollydooker (McLaren Vale)                            

Sparky og Sarah Marquis har taget vinverdenen med storm med deres ny egne Mollydooker-vine. Dette kan dog ikke komme som noget chok, hvis man har fulgt med i den australske vinscene i de sidste 15 år. Mollydooker er den foreløbige kulmination på en succesfuld karriere, hvor Sparky og Sarah sammen har stået bag fantastiske vine fra Fox Creek, Henry's Drive, Parson's Flat, Shirvington og Marquis Philips. Hos Mollydooker kan de nu gøre alt efter eget hoved og kombinere deres afslappede holdning til begrebet vin, resultatet af 20 års erfaring og en ny, revolutionerende, videnskabelig måde at dyrke vinmarker på.

Ideen med Mollydooker-vinene er at lave vine ud fra filosofien: 'We make wines that make people go WOW'. Det er vine, som man har det sjovt med at drikke, som man har lyst til at drikke en hel flaske af, og som smager af meget mere end prisen indikerer. Mollydooker-vinenes stil bærer derfor det aftryk, som Sparky og Sarah's vine altid har haft, og som de kan lide det: Generøse, givende vine med masser af dyb frugt og intensitet; sådan som de selv elsker vin!

Denne afslappede holdning, som står i stærk kontrast til den klassiske, europæiske måde at tænke på, går dog ikke igen i produktionen af vinene. Perfektionismen, den penible fokus på de mindste detaljer og en fuldstændig klar mission om at ville lave de bedst mulige vine i den valgte stil er med sikkerhed de største årsager til vinenes succes. Samtidig er de resultatet af en nytænkende og videnskabelig måde at dyrke vinmarkerne på.

Igennem de sidste to dekader har Sparky udviklet et videnskabeligt system for vanding af vinmarkerne. Processen startede i Sparky's studiedage. Her havde han modet til at spørge "Why?", da forelæserne fortalte, at det var nødvendigt at have gamle stokke for at lave stor vin. Da svaret lød: "- Sådan er det bare", var Sparky's nysgerrighed for alvor vakt. Besat af tanken om at få svar på sit spørgsmål gik han i gang med sin forskning. Hans resultater fra universitetstiden gives stadig videre til ny generationer af ønologer, men Sparky har ikke siddet stille siden da. Siden han forlod universitetet, har han forsket videre alene og skridt for skridt øget sin forståelse og udviklet sit system for vanding af vinmarker. Hovedmålet: At skabe "old vine" smag fra forholdsvis unge stokke. Systemet er en revolution i forhold til den klassiske måde at tænke på og samtidig en fascinerende videnskab at diskutere med Sparky.

Systemets idé er at få vinstokkene til at fokusere på løvvækst, drueproduktion og senere på opbygning af smagskvalitet i et forløb, der svarer til det, der findes i et ideelt år for de gamle vinstokke, som startede Sparky's forskning for mere end 20 år siden. Fra årets begyndelse måles vinstokkenes tilstand ved to gange om ugen at inspicere vinmarkerne. På baggrund af de indsamlede data beregnes dernæst gennem Sparky's komplicerede system, hvordan hver enkelt række i hver enkelt vinmark skal vandes i de næste dage for at det tilsigtede vækstforløb opnås. Resultatet er druer, der ikke kun har en fantastisk koncentration, men som også besidder uhyre komplekse aromaer. "Old Vine"-smag med yngre vinstokke. - De gamle forelæsere på universitet må være imponerede over Sparky...

Efter høsten vinificeres de aromatiske druer med lignende videnskabelig fokus på selv de mindste detaljer, før vinene for lov at udvikle sig i fade, der er fremstillet specielt til Sparky og Sarah. Når vinene nærmer sig afslutningen på deres tid i barrique, starter et fokuseret arbejde med at smage fade og karakterisere deres kvalitet. Til dette formål har Sparky og Sarah indført deres "frugtvægt"-skala, som beskriver kombinationen af frugtens intensitet og længde på tungen. Dette mål anvendes som indikator for, hvilken af Mollydookers vinlinjer (Lefty, Party, Love eller Velvet Glove) fadet skal anvendes i. Månederne derefter bruges på at lave de rigtige cuvéer og kombinere de tilgængelige fade med vin på bedst mulig vis. Sarah besidder utrolige evner for dette og er toneangivende i denne proces.

Resultaterne taler for sig selv og har gjort det lige siden tiden på Fox Creek. Sidenhen er systemerne blevet forfinede og videreudviklede, og sandt at sige har vinene aldrig været bedre end nu: Righoldige, som få andre vine er det, besidder de forbløffende dybde og kompleksitet i deres frugtdrevne bouquet og smag og placerer sig på uimodståeligt på tungen.

Fremtiden tegner overordentlig lys for Sarah og Sparky. I december 2007 kunne de købe en fremragende beliggende 80 ha stor ejendom i McLaren Vale, grænsende op til Oliverhill's Jimmy Section vinmark, efter at de endelig havde fået ret og afsluttet retssagen mod den tidligere amerikanske partner og importør. For første gang i karrieren ejer Sarah og Sparky dermed deres vinmarker og er ikke kun overladt til drift og druekøb fra lejede marker i Padtaway, Langhorne Creek og McLaren Vale, som det har været tilfældet indtil nu.


{fcomment}